Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Až moc velký Petr Kellner

Společnost musí stát na vyrovnávání různých vlivů

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Odchod Petra Kellnera je smutná zpráva. Tragicky zemřel člověk v nejlepších letech, který nepochybně vynikal velkým obchodním talentem. Navíc zemřel ve chvíli, kdy se zvyšoval jeho zájem o českou společnost. Mohli jsme tak sledovat, jakým směrem se jeho představy budou ubírat. Reakce na jeho skon ale vlastně jen potvrdily, že pro Českou republiku byl Petr Kellner a jeho firma příliš velký.

PPF a obroda

Jako kdyby existovaly jen dva póly: buď největší Čech, anebo škůdce, kterému je třeba přát to nejhorší. Popisovat svět, jako by byl složený jen ze dvou barev – bílé a černé –, znamená snižovat naši schopnost porozumění. Přesně to ale Kellnerův složitý příběh vyžaduje.

Jen mimořádný obchodní talent dokáže vybudovat tak velkou firmu a konkurovat globálním hráčům. Poskytl nemalé peníze třeba na vývoj léků či kvalitní vzdělání dětí. Zároveň ale nelze zapomenout na jeho začátky (viz článek na str. 12–17), část podnikání, které přivedlo spoustu lidí do exekucí, nebo vliv na politiku. A tady se dostáváme k předmětu tohoto komentáře.

Občas se lidé diví, proč se vůbec rozebírají aktivity jednoho podnikatele. Prý nebyl veřejný aktér, a tak se o něj nemáme zajímat. Sám se stranil veřejnosti a měli bychom to respektovat. Petr Kellner s veřejností nekomunikoval, to je sice pravda, ale pravda také je, že českou společnost výrazně ovlivňoval. A ono mlčení bylo paradoxně součástí vlivu.

Mimo jiné velmi úzce spolupracoval se dvěma posledními prezidenty. Václav…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].