Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Videohoror

Sara měla Zoom. Jako každý den asi tak dvacetkrát. Ale dneska už nemohla. Postihl ji Zoom fatigue tedy digitální únava. Ležela tedy v neustlané posteli, jedla chipsy a dívala se na YouTube na Nejkrásnější pláže světa. U toho se škrábala ve vlasech, které už si nějakou dobu nemyla, takže to dělalo šustivé zvuky. Její pes hlasitě pšoukal a Sara volala na neoblíbeného kolegu pitomec Majkl.

Samozřejmě ale zkontrolovala, že má vypnutou kameru a mikrofon. O Zoom trapasech ví už každý.

Neboť doba Zoom a dalších videokonferencí přinesla nové jevy. Přinesla Zoom fatigue neboli digitální únavu. A Zoom fails, tedy videotrapasy. A nově také Zoom escaper, tedy prima apku určenou k útěku z toho celého někam daleko.

Zoom fatigue v sobě mísí řadu frustrací. Není jisté, co je horší, jestli se dívat celé dny na obrazovce sám na sebe, nebo to, že na vás z obrazovky kouká nepřirozeně zblízka a upřeně spousta cizích lidí. Nejvíc zíral samozřejmě pitomec Majkl. Tak zblízka, že měla Sara pocit, jako by byl v její posteli, což by si určitě přál.

Jedním z důvodů digitální únavy je, že člověk musí být stále ve střehu, aby se vyhnul digitálním trapasům. Znáte to video s právníkem, co se připojil k soudnímu přelíčení a zjistil, že vypadá jako koťátko? Filtr, který nešel vypnout. „Já nejsem kočka,“ vysvětloval kolegům. K typickým Zoom fails se počítá také nechat si pod svým profilem jméno Myšáček z předchozí on-line party nebo záběr na to, jak se válíte v neustlané posteli, či zvuky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].