Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jiný tanec

Á-dva-tři. Nic není, co bývalo. I slova znamenají něco jiného, než znamenala. Tak například tanec. Je to teď pohybová aktivita, která se provádí doma mezi kuchyňskou linkou a stolkem pod květiny, který používáte při home officu. Místo tanečních jsou tutoriály. A spíš než na plese se člověk předvede na TikToku. Svět se změnil, takže se změnil i tanec. Á-dva-tři příklady z poslední doby.

Například WAP. Začalo to loni v létě hitem rapperky Cardi B s tematikou sexu a nic než sexu – o jeho významu psal tento časopis už dříve a lépe. Minulý týden k němu na předávání cen Grammy Cardi B zatančila. Ukázala světu stříbrná tanga, a tím nemyslíme tance. Předváděly s rapperkou Megan Thee Stallion spíš něco jako obkročák. A protože se u toho hodně vlnily, bylo z toho hodně pozdvižení. Ale taky chuť si zatančit.

A tak se všichni vrhli na tanec, který na píseň WAP vymyslel tanečník Brian Esperon a sdílí jej na sociálních sítích. Je to mladík z malého ostrova Guam. A taky je jako z gumy: vymyslel choreografii, při které nadskakuje nahoru a dolů, chvíli je na zemi a chvíli na stropě. Dělají to po něm lidé po celém světě včetně těhotných žen a seniorů. Takže je jen logické, že část videí je také o tom, co si ukopli a kde si udělali modřinu.

Na koho by to bylo moc, může si ovšem vybírat z desítek dalších choreografií. Na sítích koluje třeba Champeta Challenge či Ramalama Bang Bang, všechno svižné tanečky na radostné a trochu vlezlé hity, prostě stará dobrá taneční zábava. Jenom úplně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].