Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Seriál: Světoví intelektuálové

V supermarketu lásky

Socioložka Eva Illouz popisuje moderní vztahy, do nichž už city nepatří

Eva Illouz
Eva Illouz

Láska je mrtvá, napsala už téměř před deseti lety. Myslela tím onu romantickou lásku, kterou v Evropě po staletí opěvovala literární díla. Její ideál sice pronásleduje obyvatele Západu dodnes, ale v každodenní realitě už ji vystřídaly nové formy: mají různá jména, rozdílné míry zapojení citů a mnohé z nich ani nechtějí být pořádnými vztahy. Právě partnerstvím z doby po lásce se věnuje v Izraeli žijící socioložka Eva Illouz. A ukazuje, že ačkoli se city a milostný život tváří jako něco privátního a nezávislého na společnosti, opak je pravdou.

Konzumní způsob života, soutěživost, individualismus, příchod digitálních technologií do sféry seznamování, síly nabídky a poptávky, kterými se řídí i výběr partnerů – to vše se v průběhu posledních dekád hluboce otisklo do něčeho tak intimního, jako je prožívání emocí. Illouz vstoupila koncem 20. století na pole, které sociologie nechávala dlouho stranou, a přitáhla k sobě pozornost publika. Popsala důsledky sexuální revoluce šedesátých let a vystihla, jaká traumata a nejistoty přinesla skutečnost, že se v jeden moment začala oddělovat sexualita od citů. Výsledek trefně zobrazuje třeba seriál Sex ve městě: moderní člověk se dobře vyzná v sexu a chápe s ním spojená pravidla, o to víc ale tápe v pocitech svých i toho druhého.

Už v roce 2009 zařadil časopis Die Zeit Evu Illouz mezi dvanáct intelektuálů, jejichž myšlení ovlivní podobu zítřka, a nadmíru se trefil. Právě v desátých letech totiž vydala svá nejčtenější a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].