Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak se zbavit klauna

Slovenská vláda je v krizi

Rusko využívá v hybridní válce proti Evropě klíny, jež promyšleně vráží do slabin našich demokracií. Na vlastní kůži to teď zakoušejí Slováci. Klín se jmenuje vakcína Sputnik V a jednou z mnoha slabin slovenské demokracie je premiér Igor Matovič. Ten si s Kremlem tajně dohodl dodávku v Evropě neregistrované vakcíny, letadlo s bednami Sputniku pak slavnostně přivítal na přistávací dráze a prohlásil se zachráncem slovenských životů. Naštval tím své koaliční partnery, kteří na rozdíl od Matoviče nechtějí být užitečnými idioty Moskvy. Žádají rezignaci premiéra, což může znamenat rozpad vlády a možná i předčasné volby.

Ale slovenská vláda by se před rozpadem ocitla dříve či později i bez ruské pomoci právě proto, že její největší slabinou je premiér. V zemi od počátku roku umírá na covid nejvíce lidí v přepočtu na obyvatele na světě, zdravotnictví je v troskách, lockdown se nedodržuje a očkování je tak chaotické, že starší a nemocný člověk se k vakcíně nedostane, zato mladý a zdravý taxikář ano.

Premiér Matovič však místo řešení dramatické krize tráví čas psaním na Facebook, tiskovými konferencemi a napadáním svých kritiků. Jen za minulý týden se mu povedlo nejapným žertem rozlítit Ukrajince, když prohlásil, že Rusům slíbil za dodávku vakcíny území Zakarpatské Ukrajiny.

Naopak zcela vážně řekl, že za vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové může vlastně Richard Sulík, jeho koaliční partner, který před deseti lety způsobil pád vlády Ivety Radičové,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].