Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zaplatíte za to

Konzervativec Miloš Vystrčil (ODS), nový šéf Senátu, se zachoval ukázkově konformně, když na otázku, zda pojede na Tchaj-wan, odpověděl, že se nejprve poradí s ministerstvem zahraničních věcí, s premiérem a odborníky na zahraniční politiku. Pak prý zaujme stanovisko. Za zahraniční politiku je zodpovědná vláda a druhý nejvyšší ústavní činitel prokázal, že si je vědom svojí role.

Přesto by zrovna v tomhle případě bylo namístě jednat trochu víc kuberovsky. Vystrčilův předchůdce ve funkci a stranický kolega, nedávno zesnulý Jaroslav Kubera, se chystal na oficiální cestu na Tchaj-wan a byl kvůli tomu kritizovaný, kudy chodil. Prezident, premiér a předseda sněmovny ho obvinili z poškozování česko-čínských vztahů, čínská ambasáda na něj žalovala na Petříčkově úřadu i na Pražském hradě. Kubera se však držel svojí linky, tak jako to v politice dělal celý život. „Čína je velká země, ale při vší úctě, ona ani pan prezident nebudou rozhodovat o tom, kam já pojedu, nebo nepojedu. Jsem svobodomyslný člověk,“ prohlásil začátkem roku Kubera pro Respekt.

Cesta se měla uskutečnit na konci února, Kubera ale v lednu náhle zemřel a štafetu převzal Vystrčil, na kterém je, zda na už připravenou návštěvu pojede. Vzal si výše zmíněný čas na rozmyšlenou, ale není příliš co rozmýšlet. Vyrazit na Tchaj-wan by měl nový šéf Senátu už jen z piety za Kuberu a proto, aby podpořil dvacetimilionový demokratický ostrov, jejž Čína považuje za svoji provincii a který je jedním z předních investorů v Česku.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].