Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Remdesivir bude první

Zdeněk Hostomský • Autor: Tomas ZUMR
Zdeněk Hostomský • Autor: Tomas ZUMR

V Číně se rozběhly klinické zkoušky léku remdesivir vyvinutého americkou firmou Gilead Sciences. Původně měl zabírat na ebolu, teď se testuje proti současnému koronaviru, který se  šíří do světa z čínské provincie Chu-pej. Na remdesivir jsme se ptali Zdeňka Hostomského, ředitele Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Gilead Sciences se proslavil protivirovými léky vyvinutými pomocí látek, které ve vašem ústavu syntetizoval chemik Antonín Holý. Stále s touto firmou spolupracujete?

Sledujeme, jak si remdesivir vede, a držíme jim palce. Ale na vývoji látek proti koronavirům jsme se už nepodíleli. Slibných přístupů je teď víc; proti ebole se před několika lety zkoušelo několik preparátů a nejlépe nakonec účinkovala kombinace tří monoklonálních protilátek (tedy protilátek s přesně definovanými vlastnostmi – pozn. red.) firmy Regeneron sídlící v oblasti New Yorku. Obdobným způsobem teď Regeneron pracuje na vytváření monoklonálních protilátek proti koronaviru.

Budou opět úspěšnější než Gilead?

Vyvinout směs protilátek trvá mnohem delší dobu, takže myslím, že vůbec prvním preparátem proti současnému koronaviru, který budeme mít, se nakonec opravdu stane remdesivir. U něj je už z dřívějška vyzkoušené, že pacienty nepoškozuje. To je u této infekce důležité. Přece jen se 98 procent lidí uzdraví, a nemůžeme jim tedy dávat nevyzkoušené terapie, které by jim mohly uškodit víc než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].