Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Sanders jenom sní

Klimatické plány demokratického kandidáta postrádají reálný rozměr

Vidina Bernieho Sanderse jako demokratického kandidáta vyděsila spoustu lidí, kteří se obávají, že se voliče nepodaří přesvědčit o jeho demokratickém socialismu a výsledkem bude druhé funkční období Donalda Trumpa. Možná je to pravda, je to však zároveň pohled omezený pouze na Sandersovy šance. Určitě nejdůležitější otázkou ale není, zda je jeho program populární, nýbrž zda je to dobrý program. Je čas začít se ptát, jak by Amerika vypadala, kdyby byl Sanders prezidentem.

Podívejme se na téma, které on sám označuje za „největší výzvu“, jíž Amerika čelí, a za „globální krizi“ – na klimatickou změnu. Sanders chce Spojené státy zavázat k tomu, aby do roku 2030 používaly v dopravě a výrobě elektřiny 100 procent energie z obnovitelných zdrojů a k úplné dekarbonizaci americké ekonomiky do roku 2050. To jsou chvályhodné a náročné cíle. Otázkou je, jak jich může Amerika dosáhnout.

Skutečná změna

Za vlády Baracka Obamy omezily Spojené státy emise více než kterákoli jiná země. Dosáhly toho mnoha způsoby, nejdůležitějším ale bylo frakování.

Emise skleníkových plynů se ve Spojených státech v letech 2005–2016 snížily o 15 procent. Podle uznávaného webu Carbon Brief byl nejdůležitější příčinou přechod od uhelných elektráren k plynovým, na zmíněném poklesu se podílel 33 procenty. Pro srovnání, díky rozšíření solární energie se dosáhlo poklesu o tři procenta. (Zemní plyn obsahuje mnohem méně skleníkových plynů než uhlí. Obsahuje i mnohem méně dalších škodlivých částic a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].