Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Čekání na Hofa

Nejde a nejde. Čekám tu na Wima Hofa, jen v tričku a bez ponožek. Ale pořád nic. Asi je letos moc málo zima. Nevadí, začneme bez něj. Takže všichni svléknout a vyrazit ven. Sraz je na Letné před Billou – právě obyvatelé Letné (Kreuzbergu, Williamsburgu a jiných hipsterlandů), progresivní lidé z měst, kde se zima tráví mezi postelí a kavárnou, se teď rozhodli, že v životě jim nejvíc ze všeho chybí chlad. A začali aplikovat WHM, tedy metodu Wima Hofa.

Wim Hof žije na hausbótu v Amsterdamu. Kolik má doma stupňů, nevíme. Ale nejvíc mu vyhovuje teplota tajícího ledu. Je znám jako Iceman, ledový muž. Začalo to prý, už když mu bylo sedmnáct, kdy skočil do ledového kanálu. A najednou se cítil propojený se sebou a vlastní fyziologií. Od té doby dělal hodně věcí, aby mu byla ještě větší zima.

Plaval pod ledem, přičemž mu jednou zmrzla rohovka, takže přestal vidět a málem už nevyplaval. Později přesto udělal světový rekord v plavání pod ledem (66 metrů) a v pobytu v ledové vodě (112 minut) a vylezl na Everest v šortkách. A mnoho dalšího – viz jeho web, kde je spousta fotek, sníh, led a svérázný guru, jak stojí na malíčku.

Jeho syn udělal z jeho svérázu byznys. Založili s otcem školu WHM a prodávají kurzy a videoškolení a trička s nápisem „Mráz je můj horkej kámoš“. Zřejmě úspěšně. Dnešní obyvatelé Letné (Kreuzbergu, Williamsburgu) milují biohacking a sebevylepšování všeho druhu, tedy i Wima. Jeho metoda zahrnuje ještě dechová a mentální cvičení, při nichž se člověk zahřívá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].