Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zprávy z lepkavé pavučiny

Spisovatelka Petra Soukupová nás učí obracet se ke svým blízkým a jejich pocitům

Vztahy v rodině jsou nejdůležitější. (Petra Soukupová) • Autor: ČTK
Vztahy v rodině jsou nejdůležitější. (Petra Soukupová) • Autor: ČTK

Byla tlustá, měla ráda zvířata a stranila se lidí. Oceňovaná spisovatelka Petra Soukupová (37) podle svých slov v sobě v dětství spojovala hned několik vlastností hrdinů svého nového románu Klub divných dětí. „Ale jednoduše jsem taková byla, nehledala bych v tom nějaké hluboké příčiny,“ konstatuje a dodává, že na rozdíl od svých postav pochází z úplné a „normální“ rodiny. Právě jí, bytostné introvertce, se přitom na české literární scéně daří psát nejhlubší sondy do současných, často nefunkčních a bolestných rodinných vztahů.

Když v roce 2007 získala její prvotina K moři nominaci na Magnesii Literu, ještě studovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU, přesto nebyla neznámým jménem. Nerealizovaný scénář na motivy jejího debutu už byl oceněn na filmovém festivalu v Karlových Varech. A po letech opakuje, že ji úspěch zcela nepřekvapil. „Počítat se s ním nedá, ale pokaždé když pracuju, snažím se myslet na nejlepší výsledek,“ říká lakonicky nad talířem pečeného květáku čerstvá vegetariánka a hladí štěně bostonského teriéra, který si hoví v její péřové bundě.

Psy miluje, s lidmi je to prý horší, dodává asi nejvýraznější spisovatelka psychologických próz na české literární scéně. Kritici ji řadí do nejmocnějšího proudu současné nežánrové literatury, který bohemistka Andrea Králíková charakterizovala jako literaturu psanou ženami (primárně) pro ženy, aniž by šlo o tzv. červenou knihovnu – a podle nakladatelství, kde autorky publikují, je překřtěna na hostovskou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].