Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

O chudobě a snowboardu

Možný návod k řešení společenských problémů i ukázka argumentace

Daniel Prokop: Slepé skvrny.
Daniel Prokop: Slepé skvrny.

Sociolog Daniel Prokop často vystupuje v médiích, kde komentuje českou politiku nikoli skrze zákulisní boje a osobní konflikty, ale s poukazem na reálné problémy české společnosti. Podrobně je zmapoval projekt Rozděleni svobodou, který občany ČR roztřídil do šesti tříd nejen podle ekonomického kapitálu, ale například i vazeb a kontaktů – a Prokop byl jedním z jeho původců. Svoje názory na problémy ohrožující zdejší demokratický vývoj i sociální smír, ale také na vzestup světového populismu nyní shrnul v knize Slepé skvrny.

Precizně vyargumentovaný text přes nevelký rozsah pokrývá širokou škálu témat. Prokop neskrývá osobní názory, takže Okamurovu SPD označuje za obskurní antisystémovou formaci, nebo píše, že je příznivcem manželství gayů a leseb. Jeho uvažování je zasazeno v hodnotovém rámci, jehož součástí je úcta ke svobodě jednotlivce a přesvědčení, že lidé jsou si rovni bez ohledu na původ a vyznání.

To jsou sice základní hodnoty euroamerické civilizace, ale v době, kdy vysocí ústavní činitelé mluví o islámu jako o náboženství nenávisti, už se nejeví tak samozřejmé. Častěji Prokop polemizuje s konzervativci, občas i s liberály – a nálepku „levicový liberál“ mu asi budou dávat jeho kritici. Nejčastěji však zůstává coby sociolog nad věcí a výklad vždy opírá o pečlivé statistické výzkumy. Je patrné, že mu nejde o obhajování předem daných tezí, ale o hledání řešení, která by byla co nejschůdnější a nejvýhodnější pro co největší množství lidí.

Poctivě hájit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].