Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zákrok rušíme, stačí vykloktat

Proč padl šéf telekomunikačního úřadu

Vstup čtvrtého mobilního operátora na český trh se letos nejspíš nestihne. Vláda se rozhodla změnit noty pro aukci, ze které měl nový hráč vzejít. Stalo se tak ve spojitosti s výměnou vedení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), kam aukce spadá.

Startuje tím riskantní akce, která se může ukázat jako rozumný ústup v rámci taktiky lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Také ale může sklouznout k tomu, že dlouho chystaná aukce nesplní svůj účel a zdejší drahý trh se zabetonuje ve prospěch stávajících značek.

Před druhým scénářem varuje dnes už bývalý šéf ČTÚ Jaromír Novák. V pondělí po šesti a půl roku ve funkci rezignoval. Odůvodnil to tím, že pro svou vizi aukce ztratil podporu ministra průmyslu Karla Havlíčka. Svůj odchod směroval ke konci ledna, vláda ho ale po jeho překvapivém tahu odvolala s okamžitou platností. Místo něj jmenovala Hanu Továrkovou, od listopadu členku Rady ČTÚ, předtím advokátku a zástupkyni telekomunikačního sektoru v Hospodářské komoře ČR.

Spor se vede o podmínky aukce, která měla začít už v lednu. Stát v ní operátorům prodá volné kmitočty, získané mimo jiné úpravami televizního signálu. Novák chtěl volná pásma vydražit tak, aby nový operátor musel postupně vybudovat vlastní síť. To by od něj vyžadovalo větší investice, ale získal by tak větší nezávislost a volnější ruce k dravějšímu postupu.

Havlíček a Továrková se kloní k názoru, že nikdo velký nejevil o aukci zájem, protože budování vlastní sítě je moc velké sousto. Není jasné, proč…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].