Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Tady se ještě stmívá

Místa, kde lze zažít opravdu temnou noc, stále existují. Zářící hvězdy však pomalu a vytrvale ustupují lidským světlům.

Nad hlavou nádhera, za stromy Pasov. (Noční obloha na Šumavě) • Autor: Matěj Stránský
Nad hlavou nádhera, za stromy Pasov. (Noční obloha na Šumavě) • Autor: Matěj Stránský

Osada Jizerka je pro všechny příchozí synonymem úlevy. Ať už se Jizerskými horami proplétají kudykoli, ať už jako turisté či běžkaři, vždy se zde před nimi otevře široké údolí, na jehož konci jsou jen chalupy s občerstvením a svah dolů. Když se sem dostanou až po setmění, a mají štěstí na jasné počasí a čisté povětří, dočkají se nenápadného tuzemského unikátu. Uvidí, jak hvězdy zapadají za obzor.

To je v Česku – a ve velké části Evropy – vzácnost. Světla civilizace leží nad krajinou jako peřina, která světlo hvězd nad obzorem pohlcuje. V lepším případě. V tom horším smog osvětluje celou oblohu, a ta ani v noci není temná. Míst s opravdovým nočním nebem je málo, a jak se lidská obydlí a infrastruktura rozšiřují, mizí i tyhle zbytky. Jde o poslední šanci aspoň vzdáleně poznat v přírodě nedostatkovou komoditu – prachobyčejnou tmu.

Dobře schované údolí

Na východním okraji hor, kde se kopce svažují k údolí Jizery, za nímž stoupají k nebi sousední Krkonoše, najde návštěvník mimo jiné i pár zvláštních informačních tabulí. Osada leží uprostřed Jizerské oblasti tmavé oblohy. To je jakási rezervace noční tmy a jejím smyslem je zbytky temného nebe uchránit. Takové oblasti jsou dnes v Česku tři, ještě v Beskydech a u západočeského Manětína. Jak říká Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který oblast jizerské tmy před jedenácti lety spoluzakládal, ochrana tmy je především propagační akce. Tmavá obloha nemá žádnou oporu v zákoně a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].