Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Selský rozum selhal

Proč by bylo dobré v roce 2021 odmítnout politiku jájínků

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Rok 2020 přinesl na českou politickou scénu po delší době vzruch. Hlavní jsou dva trendy, které se s námi překulí i do dalšího roku. Zaprvé se jasně ukázaly limity vládnutí ve stylu „jsem Babiš a rozumím všemu“ a zadruhé se opozice po dlouhých sedmi letech nehybnosti zformovala do bloků, které mohou společně už za rok sestavit kabinet. Na oba pohyby je dobré podívat se před vstupem do volebního roku blíž.

Nelíbí se mi to

„Jsme schopný národ. Jen nás řídí nemehla.“ Tak pravil dnes už legendární slogan Andreje Babiše v roce 2013. Je to chytrý slogan, chválí voliče a naznačuje, že za vše špatné nemohou oni, ale neschopní politici. Populistická zkratka jako z učebnice. Dnes tento slogan ožívá, protože nás nemehla řídí, nicméně národ nemůže být zas tak schopný, když si je volí.

Máte problém? Zavolejte mi, sejdu se s vámi. Tak často reagoval Andrej Babiš na různé stížnosti, zejména když byli poblíž novináři, a znělo to skvěle. Konečně politik, který je ochoten se s lidmi scházet a řešit jejich problémy. Jenže v tomto pro mnohé okouzlujícím přístupu leží podstata současných potíží. Rozhled vlády končí tam, kam dohlédne Andrej Babiš. A to bohužel není daleko. Kdo nebyl v dosahu, případně nespadá do voličské cílové skupiny, ten jako by neexistoval. Politici musí být v kontaktu s veřejností, ale stejně tak je důležitý plán, strategie, která takový kolos, jakým je stát, drží v plynulém chodu.

Babišův nekoncepční styl vládnutí mohl fungovat v klidných časech, kdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].