Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na zdraví

Digitální hypochondr

Co stojíš? Hraj! Ale, nevšímej si mě… Právě mi na displeji bliknulo, že mám v levé plíci jedenáct rakovinných buněk. Tak čekám, co se stane… Měl jsem si pořídit ten upgrade. Takhle jsem odkázaný akorát na vlastní imunitní systém a nevím, jestli ho mám úplně v kondici. Šéf mi kouření zakázal, jinak by mě už dávno vyrazili. Ale nemám tak rychlé reakce systému, jako kdybych nikdy nekouřil. Ach jo, tohle mě fakt ničí. Tak sakra, imunito, začni už je likvidovat, přece! Pořídit si jen polovinu řešení mi byl čert fakt dlužný. Místo hypotéky na byt jsem si měl vzít hypotéku na zdravotního strážce. Měl bych klid.

Biomedicínské algoritmy ve spojení s biotechnologickými senzory dokážou v medicíně a prevenci zázraky. Reakce na první odstavec nemá znít, co je to za blbost, ale kdy přesně už to nastane? Už dnes například vyhledávače nebo sociální sítě sbírají obrovská data o chování celosvětové populace lidí. Podle našeho vkusu i nálady, které navnímaly přes naše vlastní monitory, jsou schopné pomocí algoritmů doslova diktovat, jaký film si máme pustit na sobotní večer. Proč by nám v budoucnu nedokázaly diktovat i dokonalé chování za účelem udržení trvalého zdraví?

Představte si biosenzory velikosti viru, které budou neustále skenovat vnitřní prostředí našeho těla. Spustí se porovnávání vlivů zevního prostředí, různých situací, pracovní zátěže, volnočasové aktivity, konzumovaného jídla a prostě všeho v nás. To se následně napojí na nejnovější odborné studie a srovná s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].