Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Těsně vedle

Snížení daní už je skoro jisté, covidové Česko by ale potřebovalo solidárnější řešení

Nižší daně jsou od příštího roku už prakticky hotovou věcí. Senát podpořil s mírnými úpravami to, co Andrej Babiš předtím prosadil ve sněmovně. Superhrubá mzda končí, sazba 15 procent se bude počítat jen ze mzdy hrubé. Zaměstnanci na tom podle ministerstva financí vydělají kolem sedmi procent, což v součtu vychází pro příští rok na sto miliard korun. Výpadek ve státní kase pokryje dluh.

Kvůli dílčím změnám, které Senát v daňovém balíčku udělal, ho bude muset kolem Vánoc ještě jednou posoudit sněmovna. Úpravy ale nejsou tak zásadní, aby poslanci měnili názor a hlasovali jinak než posledně. Ministryně financí Alena Schillerová senátorům poděkovala, jejich verze má tedy zjevně zelenou. V dolní komoře je i dost hlasů na případné přehlasování prezidentského veta.

Z politického hlediska zvládl Babiš celou věc mistrně. V Senátu má jen šest lidí, ale prošlo mu vše, co potřeboval. Opozici šikovně vmanévroval do pasti, kdy sebrat občanům slíbené peníze by vypadalo špatně. Ve vzduchu navíc visela hrozba, že velkou část daňových odpustků zaplatí obce a kraje. To chtěli senátoři opravit, ale potřebovali jistotu, že oprava vydrží. A tak se do zákona báli přidávat jiné věci proti Babišově vůli. Sněmovna by se pak totiž mohla vrátit ke své původní verzi, která by obce a kraje zdecimovala.

Snížení daní není v krizové době špatný nápad. Zvlášť když stát v Babišově éře dosud jen kynul. Špatné je ale provedení. Zaprvé proto, že proti nižším daním nestojí skoro žádné úspory. ODS,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].