Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Svět

KOALOVÉ SE VRACEJÍ DO BUŠE • Autor: Getty Images
KOALOVÉ SE VRACEJÍ DO BUŠE • Autor: Getty Images

Další obvinění v Hongkongu

Jeden z nejvýznačnějších hongkongských prodemokratických aktivistů Jimmy Lai byl obviněn podle zákona o národní bezpečnosti ze spolupráce se zahraničními mocnostmi. Lai je majitelem opozičního deníku Apple Daily a známým kritikem Pekingu. Obvinění je součástí rozsáhlé snahy čínského režimu definitivně potlačit prodemokratické hnutí ve vzpurném městě. Jimmy Lai se měl během víkendu objevit před hongkongským soudem. X

Mount Everest je vyšší

Čína a Nepál se dohodly, že správná nadmořská výška nejvyšší hory světa Čomolungmy neboli Mount Everestu činí 8848 metrů a 86 centimetrů, což je o 86 centimetrů výše, než se doposud myslelo. Obě země, na jejichž hranici se hora nachází, se dosud v názoru na výšku vrcholu rozcházely. Shoda byla prezentována jako výraz prohlubujících se přátelských vztahů mezi oběma zeměmi.

Bidenův syn

Hunter Biden • Autor: REUTERS
Hunter Biden • Autor: REUTERS

Americké úřady vyšetřují syna nastupujícího prezidenta Joea Bidena. Podle amerických médií má jít o možné daňové podvody včetně nedanění zisků ze zahraničního podnikání. Hunter Biden informaci potvrdil v písemném prohlášení. Pokud by se vyšetřování protáhlo i do nového roku, postaví to Joea Bidena do složité situace. Formálně totiž vyšetřování spadá pod ministerstvo spravedlnosti, což po vystřídání administrativ povede člen jeho kabinetu.

Musk i NASA míří ke hvězdám

Americký podnikatel Elon Musk provedl test své obří kosmické rakety Starship,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].