Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Došlo na Haščáka

Vlna zatýkání na Slovensku dostihla špičky policie a byznysu

Se startem posledního měsíce roku je na Slovensku ve vazbě nebo alespoň s policejním obviněním na krku opravdu hodně lidí. Vesměs bývalých či současných vysoce postavených policistů, příslušníků tajných služeb a podnikatelů. Většinou jsou obviněni z korupce, organizovaného zločinu a praní špinavých peněz. Jak upozorňují slovenská média, vyšetřovatelé a prokurátoři dosáhli – v několika spolu zatím nesouvisejících případech, které se ale možná časem propletou – na skutečně vlivné lidi. Možná nejvlivnější je zatím Jaroslav Haščák, spolumajitel finanční skupiny Penta, jeden z nejbohatších Slováků a muž s pověstí důležitého zákulisního hráče.

Vláda premiéra Igora Matoviče v březnu slibovala občanům, že protikorupční policii rozváže ruce. Jména obviněných, jejich počet a rychlost, se kterou se policie při svém šetření dostala až k zatýkání, přesto budí překvapení. Podle slovenských médií jsou jisté dvě věci. Pravomocné rozsudky padnou až za několik let. Už teď si ale nikdo na Slovensku nemůže myslet, že je „nedotknutelný“.

Možná přijde i „on“

Haščáka dostihla patnáct let stará kauza Gorila. Konkrétně jde o finančníkovy nahrané schůzky s politiky, kde se probírají úplatky a provize. O samotné hovory nejde – Haščák je obviněn z toho, že si nahrávku koupil od exšéfa kontrarozvědky Ľubomíra Arpáše. Oba jsou obvinění z korupce a praní špinavých peněz. V policejním zásahu minulé úterý byl kus symboliky. Do sídla firmy, o níž se oprávněně věřilo, že rozhoduje o osudech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].