Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Věra Jourová opravdu nekrade

Lži maďarské a polské vlády přesahují meze

Věra Jourová je agent židovského bankéře George Sorose a je jí to podobné, protože beztak krade – seděla kvůli tomu ve vězení, i když se pak dokázala nějak vykroutit. Tohle o místopředsedkyni Evropské komise říkají svým spoluobčanům maďarští a polští vládní politici. Český premiér Andrej Babiš k tomu mlčí, i když lži našich sousedů ukazují, že vzývaná středoevropská spolupráce zemí Visegrádu je něco jiného, než si naše vláda a velká část opozice namlouvají.

Proč není hodná?

Na Jourovou představitelé Polska a Maďarska nasazují proto, že má v komisi na starosti dodržování právního státu v Unii. Současné vlády Polska a Maďarska jsou z pádných důvodů vyšetřovány z jeho porušování. Ministři ve Varšavě a Budapešti si slibovali, že komisař z jejich regionu k nim bude vstřícný. To Jourová není, prostě plní svoje bruselské povinnosti.

Česko by se jí mělo zastat. Ne proto, že je Češka, a je tedy naše. Ale proto, že jako jediného eurokomisaře ji skutečně dobře známe. K Věře Jourové je možné mít řadu výhrad, je to politička jako kdokoli jiný. Víme ale s jistotou, že není proponentem celosvětového židovského spiknutí (které ostatně existuje jen v hlavách nebezpečných zbloudilců) a že nekrade.

To, co o Jourové naši sousedé tvrdí, není součást politického boje. Tou by legitimně mohla být kritika, intriky, vyjednávání, mocenské pakty, zákulisní podrazy. Ale bizarní pomluvy a lživé útoky na charakter (Jourová se z obvinění „nevykroutila“, byla shledána nevinnou a za vazbu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].