Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Píše princ, je problém

Nejbohatšímu muži světa ukradl data z telefonu mocný arabský monarcha

Kdo nechce, aby se jeho intimní obrázky a textové zprávy nedostaly z mobilního telefonu na veřejnost, má k dispozici jedno spolehlivé a dostupné řešení. Žádné neposílat. Jeff Bezos, aktuálně nejbohatší člověk planety a majitel internetového megamarketu Amazon, toto jednoduché pravidlo možná zná, ale neřídil se jím. Zprávy a fotky určené jeho milence mu z telefonu loni někdo ukradl a poskytl je bulváru. U mocného majitele obří firmy, jejíž hlavní příjmy plynou ze skladování cizích dat a kybernetická bezpečnost je tak v jádru jejího fungování, to byla bizarní historka. Teď je ještě bizarnější, protože vyšlo najevo, že Bezosovi se tehdy do telefonu naboural saúdský korunní princ.

Vím, že víš, že vím

Podle britského deníku The Guardian, který se zjištěním přišel, historie začala v dubnu roku 2018. Jeff Bezos a saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán se tehdy sešli na soukromém večírku ve Spojených státech a vyměnili si telefonní čísla. Následně 1. května přišla Bezosovi z princova čísla na službu WhatsApp zpráva, která obsahovala video. Není známo jaké a také není známo, zda si jej Bezos pustil. V ten moment byl každopádně jeho telefon nabourán a začal odesílat na vzdálený server gigabyty dat.

Saúdský režim chtěl Bezose přimět k tomu, aby překazil práci reportérů svých novin.

Smysl této akce se ukázal později. V říjnu 2018 byl saúdskoarabskou tajnou službou (s největší pravděpodobností na princův rozkaz) zavražděn Džamál…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].