Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zoologické zařazení Trauca je nejisté, setkáte se s ním na ostrově Chiloé, je to ten ostrov na jihu, co patří k Chile, se spoustou tučňáků a kormoránů a dobrých lidí. Trauco, pokud je mi známo, žije jen zde. Nečetné informace hovoří o mužíkovi kolem osmdesáti centimetrů oblečeném do rákosí, mávajícím kamennou sekerou, číhajícím na stromech. U turistických stánků se občas místní domorodec navleče do rákosového kompletu s kloboukem a za velké peníze se nechá fotografovat jako atrakce.

Trauco bývá zobrazován jako divný chlapík, sporý a s divokýma očima, i když jeho reálná podoba není vlastně známa. Není to jeho vzhled, co je na něm nekonečně přitažlivé, nýbrž jeho vůně či snad magnetismus. Žádná žena nemůže odolat, zejména pokud je mladá nebo středního věku. Pokud se kdesi v hloubi lesů či na kraji moře Trauco setká s osamělou dívkou, stane se pravidelně to nejhorší. Dívka je ovšem natolik pod vlivem kouzla, že se vrací domů, aniž by si jasně pamatovala, co se přihodilo. Setkáním s Traucem se v katolické zemi, kde je sex, jak se sluší a patří, možný pouze v rámci řádného manželství, vysvětlují jinak nevysvětlitelná těhotenství neprovdaných dívek. Protože ovšem Trauco je neodolatelný a všeobecně se to ví, dívka je považována za nevinnou, neboť věci jsou silnější než ona.

Ne, není to jenom legrace a úsměvná legenda ostrovních lidí. Je v tom cosi hlubšího. Na trajektu přemýšlím o tom, jak na Blízkém východě jsou tytéž těhotné dívky ubity kameny k smrti a jak se občas objeví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].