Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Best of Jolanda

Znáte hlášky? Udělejte si náš kvíz. Zaprvé: Himl hergot doner veter krucajs element. Ano, uhádli jste. Nejspíš úplně všichni. A kdo ne, ten to má velký špatný. Ano, výborně, to je hláška hlášek věštkyně Jolandy. Zemřela předminulou neděli, takže se ohlédneme za ní a za uměním hlášky, v němž byla nedostižnou přebornicí.

Paní Jolanda nebyla jednorozměrná hrdinka. Byla to cikánská věštkyně z Děčína, kde věštila a asi se docela proslavila, načež se stala tváří Ezo.tv. Což je kapitola sama pro sebe – agentura na věštby od „předních odborníků“, která produkuje také věštecké pořady. Spočívají v tom, že diváci volají otázky jasnovidci ve studiu. Za minutu telefonátu 70 korun, za což česká středněpříjmová hospodyňka udělá dvě večeře pro celou rodinu. Anebo raději zavolá přednímu odborníkovi? V Česku se vysílalo na TV Barrandov, kde tímto vznikly bizarní mediální Delfy. Paní Jolanda se zde etablovala jako česká Sibyla, protože měla nejen charisma, ale k tomu ještě onen speciální dar produkovat hlášky.

A jéje, to jsem se bála. Bylo to hodně zakázaný. Hoď tam tu sůl na někoho, tám z okna. Ano, stále správně, věštkyně Jolanda. Hlášky jsou prostě základ kulturní výbavy, u Čechů asi nějak víc než u ostatních. Je to esence života tak univerzální, že se s ní ztotožní žák ZŠ i doktorand na ČVUT. Hlášky otevírají srdce, a kdo je nezná, jako by ani nebyl normární, řečeno s Jolandou.

Hlášky se šíří jako viry, rouška nepomůže. Stačí stolní konverzace, iDNES nebo FB, tam všude byla minulý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].