Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zubři v našem lese

Zoo patří minulosti, velká divoká zvířata by měla žít v české divočině

Není čas začít se bavit o divokých zvířatech? Například o tom, že zoologické zahrady, jak je dnes známe, jsou reliktem minulého století, a bylo by proto rozumné přistoupit k jejich postupnému útlumu, třeba jako když se končí s těžbou uhlí. Dá se totiž očekávat, že v 21. století se bude zájem lidí o divoká zvířata ubírat jiným směrem.

Naznačuje to například zpráva, která se nedávno objevila na českých zpravodajských serverech. V ní stálo, že veřejně prospěšné sdružení Česká krajina, které před lety vytvořilo v bývalém vojenském prostoru u středočeských Milovic mnohahektarový výběh a přesunulo do něj ze zahraničí divoké koně, pratury a zubry, rozváží svá zvířata do dalších míst v Česku. Velcí kopytníci, kteří v dávné minulosti na území Evropy volně žili, teď mají pomoci udržovat krajinu. Projekt velmi úspěšně pokračuje, těší se velkému zájmu, a nabízí se tedy otázka, zda by se tato zvířata mohla z velkých výběhů vrátit rovnou zpět do přírody.

Lepší než v Troji

Nemusí jít o utopii, ale možný obraz, jak bude náš vztah k velkým divokým zvířatům vypadat. Teď ještě připadá většině lidí normální, že pokud si chtějí užít zvířata, myšleno velká divoká zvířata, zajedou do hlavního města a koupí si vstupenku do padesátihektarového areálu plného klecí a výběhů, do nichž byla svezena zvířata z celého světa. Pravda, mnohá z nich už se v Praze narodila, to však na principu zoo nic nemění.

S onou divokostí či původností je to navíc složité. Jak připomínal již zesnulý zoolog…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].