Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Dukovany za svítání

Kolem tendru na jaderný blok se stahují mraky

Dukovanská elektrárna • Autor: Matěj Stránský
Dukovanská elektrárna • Autor: Matěj Stránský

Údiv nad výrokem premiéra Andreje Babiše minulé pondělí, že tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany „není dostatečně připraven a že by o něm měla jednat až vláda, která vzejde z voleb v příštím roce“, nepolevuje ani po týdnu.

Zpočátku byla premiérova slova vykládána jako náznak, že nejdražší a v jistém smyslu i nejrizikovější státní zakázka v historii země (viz box) bude minimálně odložena na neurčito. Řada lidí včetně expertů z bezpečnostní komunity si proto oddechla s ulehčením, že stopnutím stavby mizí i jeden z největších bezpečnostních strašáků posledních let – hrozba, že prezident Miloš Zeman vylobbuje dostavbu Dukovan pro Rusy a česká energetika se tak dostane pod značnou kontrolu Kremlu. Nicméně Andrej Babiš od svého pondělního prohlášení „nedostatečnost přípravy soutěže“ nijak nevysvětlil a na otázky, co tedy s projektem bude dál, neodpovídá.

Premiér Babiš všechny zaskočil – a pak zmlkl.

„Nevíme, co se děje, a vyzvali jsme vládu, aby nám ve sněmovně předložila všechny dokumenty doprovázející a podmiňující vypsání tendru,“ říká k tomu opoziční poslankyně Helena Langšádlová z TOP 09. Podle ministra Karla Havlíčka, který má dostavbu Dukovan ve vládě na starosti, by se toto vládní vysvětlení mohlo odehrát 9. prosince na ohlášené schůzce premiéra se členy výboru pro jadernou energetiku, který tvoří zástupci všech parlamentních stran.

Zmatek kolem Dukovan umocnily na konci listopadu ještě dvě další události.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].