Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…

Adresa zdaleka nestačí!

dopis z Abidžanu

Abidžan
Abidžan

Nejlepší způsob, jak poznat západoafrickou megalopoli Abidžan, je jízda taxíkem. Nejlepší ale neznamená nejjednodušší. Auto se střešní svítilnou „taxi“ sice chytnete kdekoli a v kteroukoli denní či noční hodinu, ale samotná jízda není jen tak.

Například musíte znát jejich barevné kódy. Oranžové taxíky jezdí do všech deseti abidžanských čtvrtí, ale jednotlivé administrativní městské celky provozují vlastní, jinak zbarvená (a citelně levnější) taxi, kterým se v místním slangu říká woro-woro. Takže když si v Cocody stopnete žluté vozidlo, odmítne vás zavézt do Youpougonu, to je totiž rajon modrých kolegů. Ale to je vlastně maličkost, ostatně místní často zkrátka přestupují. Opravdová výzva totiž spočívá v samotné esenci této služby – dostání se do cílové destinace. Předně se ujistěte, že máte dost informací o místě, kam se chcete dostat, i o trase, která tam vede. Pouhá adresa zdaleka nestačí! Kromě hlavních tahů zdejší ulice často nenesou jména, a když už ano, nikdo je nezná a hlavně nepoužívá.

Abidžan, nejlidnatější město Pobřeží slonoviny, se za uplynulou dekádu urbanisticky velmi dynamicky proměnil. Celé čtvrti byly ve jménu rozsáhlých asanačních politik srovnány se zemí, vznikly úplně nové komunikace i ulice a řada institucí a podniků se v rámci města přestěhovala. Jenže ouvej, místní (a notabene taxikáři) se často orientují buď podle těch již neexistujících, respektive jinde stojících budov, anebo jim jako záchytné body slouží věci, které jako cizinec…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].