Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hurá na Českou televizi

Veřejnoprávní média se opět ocitají pod tlakem

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud někdo nevěří, že se česká politika odehrává v kruzích, tak ať se podívá na dění kolem České televize. Dokonce, aby to bylo všem úplně jasné, se televizní krize spouští skoro na den přesně dvacet let po té největší. V roce 2000 se za udržení nezávislosti ČT i demonstrovalo, stávkovalo a nakonec se v důsledku toho i přepisovala politická mapa. Jako déjà vu působí přítomnost aktérů, kteří hráli důležitou roli i před dvaceti lety. Veřejnoprávní média jsou v centru pozornosti, což jen připomíná fakt, že se nacházíme – opět – v přelomové době. Zbrojí se do kulturní a politické války.

Manipulace s fakty

Co se to děje? O co jim jde? Rada České televize nečekaně odvolala dozorčí komisi. Důvod není podstatný, protože šlo jen o záminku. Ostatně podle analýz odborníků nebylo odvolání v souladu se zákonem. Cílem radních bylo dát jasně najevo, že nastávají nové časy, protože většinu z nich nedávno prosadila koalice ANO, KSČM a SPD (tu a tam s pomocí ČSSD a Trikolóry). Komise má navíc na rozdíl od rady nárok nahlížet do smluv, takže její odvolání a jmenování nové, loajální, umožní snáz hledat slabá místa veřejnoprávní televize.

Někteří radní, zejména Hana Lipovská, Lubomír Veselý či Pavel Matocha, už delší čas naznačují nespokojenost s veřejnoprávními médii. Tu a tam upustí, že by se měla zrušit, případně že nejsou kvalitní, nezávislá atd. Vše říkají tak, aby to byl jen náznak, skoro nikdy se kritika neodehrává v takové podobě, aby se mohla televize hájit.

Ostatně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].