Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Babiš vůbec nechápe

Pořádek v premiérově do očí bijícím střetu zájmů je třeba udělat především z domova

Andrej Babiš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Andrej Babiš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud o sobě někdo opakovaně tvrdí, že bude příští čtyři roky americkým prezidentem, a sečtené volební hlasy tomu vůbec nenasvědčují, může to mít několik vysvětlení, a ani jedno zřejmě nebude znít příliš lichotivě. Uvedený příklad se týká povolební Ameriky, ale své o syndromu odmítání politické reality vědí i obyvatelé Česka, protože se tu usadil taky a nedá se ho snadno zbavit.

Naposledy to ukázala běžná parlamentní interpelace z minulého týdne, při níž měl předseda české vlády odpovědět pirátskému poslanci na znova a znova během let pokládanou otázku ohledně svého střetu zájmů. „Vůbec nechápu, proč se mě na to ptáte,“ odvětil Andrej Babiš, aniž by se aspoň pokusil svoje nadmíru podezřelé propojování mocenské funkce a osobního byznysu vysvětlit. Teď se ovšem zdá, že největší bolest české politiky už brzy na nechápavost svádět nepůjde.

Co řekne předseda

Samozřejmě nejdůležitější není to, aby Babiš podstatu svého prohřešku chápal. Nejdůležitější je, aby se tak jako všichni podřídil zákonům. S tím má ale premiér nečekaný problém, a co je ještě horší, svého politika neumí k pořádku přinutit ani stát.

Celá věc se totiž vleče. Nový zákon o střetu zájmů v roce 2017 sice přinutil Babiše převést Agrofert do svěřenského fondu, dál ale zůstalo podezření, že to je on, kdo jednu z největších tuzemských firem a největšího příjemce dotací dál ovládá a benefituje z jeho zisků. V české evidenci právnických osob taková informace nešla potvrdit a podařilo se to díky úsilí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].