Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Wow!

Co bude s Amerikou po tak napínavých volbách

Ostré slunce začíná pálit.
(Donald Trump po svém povolebním projevu 4. listopadu) • Autor: Chris Kleponis
Ostré slunce začíná pálit. (Donald Trump po svém povolebním projevu 4. listopadu) • Autor: Chris Kleponis

Americký básník T. S. Eliot neměl mnoho pochopení pro velká finále epických příběhů. I nejnadutější lidské bytosti byly v jeho pohledu příliš bezvýznamné na to, aby se kvůli jejich vzestupům a pádům otevírala nebesa a hurikán rval listí ze stromů. „Takhle svět končí / takhle svět končí / takhle svět končí / Nebouchne to, jenom to zakňourá,“ zní závěr jeho známé básně Dutí lidé. Téměř 100 let po jejím zveřejnění, na počátku listopadu 2020, lze tato slova použít pro popis čtvrteční tiskové konference prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě. Tedy, Donald Trump se na tiskovce snažil. Zdlouhavé přepočítávání hlasů se v tu chvíli už zřetelně vyvíjelo v jeho neprospěch a prezident předstoupil před národ, aby vše vysvětlil. „Když si spočítáte legálně odevzdané hlasy, snadno vítězím. Když si spočítáte nelegální hlasy, mohou se pokusit nám volby ukrást. Když si spočítáte hlasy, které přišly pozdě, a my se na ně díváme velmi pozorně, ale hodně hlasů přišlo pozdě,“ vysvětloval s typickou roztěkaností prezident důvody, proč podle vlastního úsudku vyhrává, přestože čísla z volebních místností ukazují, že prohrává.

Ano, bude to opakování minulých voleb...
(Joe Biden promlouvá k příznivcům poté, co se výsledky začaly otáčet v jeho prospěch)
Ano, bude to opakování minulých voleb... (Joe Biden promlouvá k příznivcům poté, co se výsledky začaly otáčet v jeho prospěch)

Posluchačů už ale ubývalo. Velké americké televizní stanice ABC, CBS a NBC jednoduše utnuly po prvních několika desítkách sekund přenos projevu s tím, že nebudou kandidátovi pomáhat šířit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].