Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Drono vozí pizzo

Dalo bych si pizzu. Čerstvou a horkou. To bych si pochutnalo. My mimozemštané neurčitého pohlaví, věku a barvy z blíže neurčené planety milujeme pizzu a jezdíme na ni až na Zemi. Ale rozvoz vázne, vždycky dorazí studená a tvrdá jako blinkr z rakety. A problémy nejsou zdaleka jen s pizzou. Pozemšťané jsou tak neschopní rozvézt on-line objednané zboží, až bych plakalo. Ale to neumím – stejně jako na Zemi neumějí nic doručit. Chceme však téhle zaostalé planetě pomoct. Budeme pro ně dopravovat vzduchem. Ať to lítá. Ale nic jsem neřeklo. Mrk, mrk.

Tak třeba Češi. Tenhle vcelku nedůležitý národ nemá nic moc na práci, a tak nakupuje na internetu. Objednávají si náčiní na kutění, na rohlíku rohlíky a na knedlíku knedlíky. Loni tak utratili 161 miliard korun, letos to bude možná až 190, ani bych nevěřilo, že tolik peněz dají dohromady. A teď před Vánoci to bude ještě víc. Jak tohle rozvezou?

A tak pošta najímá další pošťáky a alza alzáky, shánějí se sklady a brigádníci do skladů a roboti místo brigádníků. Největší problém u internetových nákupů je ovšem poslední míle, doručení přímo zákazníkovi, a pozemšťané to řeší, vymýšlejí nákupenky a uložboxy a plánují optimální trasy, aby pak uštvaný řidič dovezl nákup o tři hodiny později, zrovna když není nikdo doma. A pizzu za další hodinu, tvrdou a studenou.

Ale konečně snad pozemšťanům došlo, že létat je rychlejší. A začali používat nákladní drony. Například v Irsku své služby nabízí tamní výrobce dronů Manna. Prozatím začali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].