Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Šance pro regionální divadla

Do Dejvického divadla se dá konečně dostat, i když je tak jako všechny ostatní české divadelní scény zavřené. Respektive dají se vidět některá jeho představení. A to díky novému videoportálu Dramox, který dlouhodobě beznadějně vyprodané divadlo nabízí. Služba stojí 299 korun měsíčně, což je sice víc než už zavedené internetové portály nabízející hrané filmy, seriály nebo dokumenty. V případě divadelních představení je ovšem přidanou hodnotou fakt, že víc než polovina z předplatného jde na podporu divadel, jejichž hry a inscenace se na Dramoxu promítají.

Sledovat divadlo na počítači ze záznamu je samozřejmě jen částečnou náhražkou opravdového zážitku, který má jinak divák přímo v sále. Chybí fyzický kontakt s děním na jevišti, vzrušující očekávání, zda všechno poběží, jak má, nemluvě o možnosti zůstat na místě po představení a prodloužit si večer setkáním s aktéry v divadelním baru – což je nepochybně jeden z nejatraktivnějších prvků jakéhokoli živého umění. Nicméně přesun divadel do on-line prostředí má i svou výhodu. Vedle možnosti vidět díla, u nichž je sehnání lístku čirou loterií, se nyní otevírá velká šance zejména pro divadla, která na rozdíl od zmíněných Dejvic neleží v centru divácké pozornosti.

Regionální soubory se na Dramoxu ocitají ve stejné řadě jako scény z hlavního města, čímž mají k publiku mnohem demokratičtější přístup. Ve webovém prostředí rozhoduje pouze kvalita jejich programu, nikoli otázka, jak se po spadnutí opony dostat zpátky domů, který může…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].