Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dobře načasovaný thriller

Lawrence Wright: Na konci října
Lawrence Wright: Na konci října

Wright promýšlet před deseti lety, když se ho režisér Ridley Scott po přečtení McCarthyho apokalyptického románu Cesta zeptal, co by vzniku takového světa mohlo předcházet. Když letos na jaře kniha Na konci října za oceánem vyšla, zdálo se až neuvěřitelné, jak vystihla situaci i atmosféru, a slavný reportér The New Yorker se rázem dostal mezi internetové celebrity. A stejně příhodné je už vzhledem k názvu české vydání thrilleru.

V centru stojí americký lékař pracující pro WHO, který přímo ztělesňuje archetyp hrdiny: je sice „malý a drobný, shrbený dětskou křivicí“, ale má zkušenosti, je kompetentní a vidí dopředu. Jeho vzorem je Albert Schweitzer, umí však být i akční. Když se v izolovaném koutu Indonésie v internačním táboře pro gaye objeví smrtící nemoc, okamžitě se tam z pohodlí Ženevy a prezentací vypraví. Opomene ale vytrasovat svého muslimského řidiče, který posléze odcestuje do Mekky – a katastrofa je na světě.

Autor knih o Blízkém východě či scientologii říká, že ho vždy spíše překvapí realita než fantazie. Zřejmě i proto vyniká v žánru non-fiction a pečlivá příprava, při níž kromě rešerší mluvil s mnoha vědci, je vidět i tady. Výborně vysvětluje, jak se chovají viry, pandemie a infekční choroby, s odbornými poznatky konfrontuje staré i nové konspirační teorie, jako všichni se vrací ke španělské chřipce. Osvědčuje se tu i jeho novinářský instinkt: prorocky vyznívají výjevy, v nichž šéf Bílého domu úřadující z kosmetického salonu vyvíjí tlak na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].