Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bůh nemá rád jen heteráky

Ne že by se katolická církev otřásla v samých základech, pořádné rány jsou ale od minulé středy slyšet shora až do jejího suterénu. Na filmovém festivalu v Římě se totiž promítal nový dokumentární snímek Francesco, ve kterém papež František prohlásil: „Homosexuálové mají právo žít v rodině. Jsou to děti Boží a mají právo na rodinu.“ A dodal, že je potřeba na jejich ochranu vytvořit zákon o registrovaném partnerství.

Myslel tím zřejmě Vatikán, protože jeho rodná Argentina zlegalizovala stejnopohlavní manželství (čili ještě vyšší stupeň zrovnoprávnění s heterosexuály) už před deseti lety. A Itálie, která papežský stolec ze všech stran obklopuje, umožňuje sňatky homosexuálů čtvrtým rokem. Důležitější než právní rovina papežova sdělení je ale to, že hlava katolické církve vůbec poprvé v dějinách dala v jedné větě slova homosexuálové a rodina vedle sebe, aniž by je vzájemně vylučovala.

Ohledně homosexuality katolická církev dosud zastávala postoj chytré horákyně. Není podle ní hříchem, když muž touží po muži nebo žena po ženě, dokonce spolu mohou i žít pod jednou střechou – hříchem je ale cokoli, co touhu překračuje. Čili sex, odevzdání se druhému v oficiálním svazku a zejména ona rodina, tedy snaha získat dítě a společně se o ně starat. O sexu sice nyní papež nemluvil. Všechno ostatní ale označil za „právo“, čímž vyslal až nečekaně silnou podporu globální LGBT komunitě.

Kdokoli z ní se bude kdekoli na světě cítit být utiskován bigotními věřícími, může jim…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].