Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Můžeme jim, prosím, pomoci?

Pandemie dramaticky prohloubila nerovnost

Od pandemií očekáváme, že budou zrovnoprávňovat. Postihují všechny, bohaté i chudé, černé i bílé, ty, kdo žijí ve městech, i ty, kdo žijí na venkově. Dokonce i prezident Spojených států se virem nakazil. Ale covid-19 má ve skutečnosti opačný efekt. Tento virus předznamenává největší vzestup ekonomické nerovnosti za několik desetiletí, a to jak ve Spojených státech, tak globálně.

Navzdory velkému znepokojení ohledně nerovnosti v Americe je dobré poznamenat, že globální nerovnost – propast mezi nejbohatšími a nejchudšími na celém světě – se v posledních několika desetiletích snížila. Díky vzestupu Číny, Indie a dalších zemí je podíl lidí žijících v extrémní chudobě (pod dva dolary na den) oproti roku 1990 méně než čtvrtinový.

Překvapivý soubor statistik sestavený týdeníkem The Economist nám však ukazuje, jak se léta pokroku mohou během měsíců vrátit zpět. Světová banka odhaduje, že asi 100 milionů lidí upadne během tohoto roku zpět do extrémní chudoby. Subsaharská Afrika, která se posledních 25 let těšila každoročnímu hospodářskému růstu, se v roce 2020 propadne. Světový potravinový program (spadající pod OSN – pozn. red.), oceněný letos Nobelovou cenou míru, odhaduje, že počet lidí čelících hladu se tento rok zdvojnásobí na 260 milionů. Nadace manželů Gatesových varuje, že proočkovanost dětí je stejně nízká jako před 20 lety. Za všemi těmito čísly se však skrývají jednotliví lidé, kteří se potýkají s hladem a nemocemi, jejich děti chřadnou, jsou zoufalí a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].