Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Asi to ukončím
Asi to ukončím

Film týdne

Pokud nás zatím něco naučil rok 2020, pak že je třeba čekat nečekané. Z tohoto pohledu je nejnovější snímek Charlieho Kaufmana Asi to ukončím, který je dostupný na Netflixu, ideálním filmem své doby. Rozhodně dostanete něco, co byste nikdy nečekali.

Jméno Charlie Kaufman je pozoruhodná filmová značka a miláček cinefilů. V kůži Johna Malkoviche,Adaptace,Věčný svit neposkvrněné mysliSynecdoche, New York představují sebezpytující filmy, které jsou si často vědomé své vlastní existence coby příběhů. A jejich filmovost je součástí vyprávění i poetiky: stejně jako nejistí vypravěči se ztrácejí ve svých hlavách, vzpomínkách nebo ve vztazích. Aby filmový labyrint ještě více zkomplikoval, často se do nich režisér sám vpisuje jako autor. Tak třeba Adaptace je rovnou o neurotickém scenáristovi s malým sebevědomým Charliem Kaufmanovi, který trpí autorským blokem a zkouší adaptovat knihu Zloděj orchidejí, stejně jako skutečný Kaufman.

Jeho filmy jsou zvláštně křehké, zavíjejí se samy do sebe a často spíš pocitové než snadno vysvětlitelné. Někdy mohou představovat pro diváka výzvu, jindy ho mohou dokonce iritovat. Třeba natolik, že si řekne: Asi to ukončím. I tady by to však byla škoda. Příběh o mladé ženě, která se vypraví se svým přítelem navštívit jeho rodiče na osamělou farmu, je nepředvídatelná metajízda zasněženou dálnicí zasunutých vzpomínek schovaných ve sklepě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].