Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Trump v úzkých

Čas do voleb se krátí a podpora Joea Bidena sílí

Do amerických prezidentských voleb zbývají tři týdny a Donald Trump je v úzkých. Samozřejmě, onemocnění covid-19 sice podle všeho překonal, a to je po lidské stránce jistě dobře. V politickém životě se ale jeho kampaň zdá být v krizovém stadiu. Baterie průzkumů veřejného mínění začala po první – a možná také poslední – debatě s Joem Bidenem oscilovat okolo ztráty deseti procent. Průzkumy mohou být sice vedle v absolutních číslech, pro Trumpa je ale hrozivé, že se v podstatě všechny v tuto chvíli shodují na trendu vývoje, a tím je posilování demokratického kandidáta. Prezident nicméně potřebuje pravý opak, zásadní zvrat ve svůj prospěch. V následujících třech týdnech bude jistě vší silou hledat příležitost, jak ho vyvolat.

Mlčeti zlato

O dopadu samotného onemocnění koronavirem na vývoj kampaně se stále ještě spíše spekuluje. Bidenovo posilování je zatím převážně přičítáno dojmu, který zanechala debata obou kandidátů. Jestliže bylo cílem šéfa Bílého domu působit jako dynamický a silný vůdce v kontrastu s údajně mdlým a psychicky nemohoucím šéfem demokratů, záměr nevyšel. Debata nemohla nadchnout nikoho, oba sedmdesátníci se v podstatě jenom překřikovali, přičemž Donald Trump působil ze všeho nejvíce jako chuligán utržený ze řetězu. Výsledkem je již popsaná zvýšená podpora Joea Bidena.

Následné onemocnění pak, bohužel pro Bílý dům, vrátilo do předvolební kampaně téma, které Trumpovi v uplynulých měsících nejvíce uškodilo. Koronavirus vymazal prezidentovy silné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].