Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Spolupráce opozice a ukryté miny

Krizové scénáře, které na oponenty Andreje Babiše čekají

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Opozice zažila první říjnový víkend velkou euforii. Uspěla ve volbách do krajů i Senátu, navíc se jasně ukázalo, že když se spojí při sestavování kandidátek, je úspěch ještě větší. Po oslavném připíjení ale rychle začalo všem docházet, že to těžší opozici teprve čeká. Výroky „musíme spolupracovat“ se pronášejí velice snadno, ale nastavit funkční pravidla oné spolupráce je mnohem náročnější. A aby se to nemuselo probírat teoreticky, ukázaly první povolební dny, že těch nášlapných min čeká na opozici skutečně mnoho. Ty miny si navíc před sebe klade protibabišovský svazek sám.

Má to smysl?

Šéf Senátu za ODS Miloš Vystrčil podpořil před druhým kolem voleb do horní komory parlamentu Iva Valentu, který byl odsouzen za podplácení, kandiduje za Trikolóru a vlastní dezinformační Parlamentní listy. Proti Valentovi přitom kandiduje lidovec. Ve Zlínském kraji se Piráti a ODS domluvili s ANO proti lidovcům v čele s Jiřím Čunkem a Starostům. Kandidát do Senátu za ODS Petr Bendl straší veřejnost, že protikandidátka za Piráty Adéla Šípová odevzdá Česko uprchlíkům. Kandidát za Prahu sobě a KDU-ČSL tvrdě kritizoval konkurentku z ODS Miroslavu Němcovou… Dalo by se pokračovat a všichni se ptají, jestli takhle má vypadat sjednocování opozice.

Aby to nebylo málo komplikované, přidejme další element – sociální sítě. Politici mají možnost on-line sledovat láteření, spílání, žadonění, pranýřování, panikaření svých stoupenců či stoupenců potenciálních partnerů. Budovat za takové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].