Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nezmršit Máj

Chystá se přestavba památkově chráněného obchodního domu

Bylo to jako z jiného světa.
(Obchodní dům Máj na Národní třídě) • Autor: Matěj Stránský
Bylo to jako z jiného světa. (Obchodní dům Máj na Národní třídě) • Autor: Matěj Stránský

Je, dejme tomu, rok 2025. Obchodní dům Máj v Praze na Národní třídě vypadá jinak než dnes. Na jeho střešní terase přibyla čtyřpatrová skleněná nástavba. A uvnitř už není někdejší obchodní dům, kde mělo každé patro svůj sortiment a když zákazník potřeboval domácí potřeby, vyjel eskalátorem do jedničky a za obuví do trojky. Teď to tu funguje podobně jako v každém jiném nákupním centru. Chodba, podél ní malé obchodní jednotky, food court s restauracemi a ve vyšších patrech kanceláře. Tak nějak je zařízena většina obchodních a administrativních budov dneška. Spěchající kolemjdoucí si tak asi ani ničeho nevšimne. Ale možná by měl. Znamená to totiž, že se tu razantně přestavěla státem chráněná kulturní památka.

Teď, v roce 2020, je příběh na začátku. „Budova už neodpovídá dnešním trendům,“ říká Václav Klán mladší, spolumajitel firmy Amádeus Real, která Máj vlastní a plánuje jeho přestavbu. Jako ukázku současných trendů jmenuje třeba hned sousední Quadrio i nedaleké Palladium. Vznikne tu Shopping gallery Národní podobná těmto a mnoha dalším nákupním galeriím. Byly ale doby, kdy Máj nebyl tuctový „nákupák“. Byla to avantgardní stavba, kterou publikovaly zahraniční časopisy a přinesla do Česka „nejprogresivnější směry tehdejší západní architektury“ – jak se píše v jeho návrhu na památkovou ochranu.

Proto byl také Máj zapsán na seznam památek. Jenže to není Karlštejn, kde by přestavba podle trendů asi prošla stěží. Poválečná architektura se ale posuzuje méně přísně a akceptují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].