Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika v nás

Roman Týc: Menší zlo nevolím

Tento týden odpovídá výtvarník a spoluzakladatel umělecké skupiny Ztohoven

ROMAN TÝC
ROMAN TÝC

Každý týden v této nové rubrice klademe šestadvacet těch samých otázek občansky aktivním osobnostem, abychom zjistili, co z nich dělá politické lidi. Rubriku vymyslel německý týdeník Die Zeit, s jehož souhlasem tento formát publikujeme. Jako ukázku z aktuálního čísla nabízíme první desítku otázek: 

1. Které zvíře je podle vás nejvíc „politické“ a proč?

Hyena. Těch důvodů je tolik, kolik má tohle zvíře přívlastků. Asi nejvíc proto, že hyena je ten příslovečný kočkopes – je to psovitá šelma, ale původ má z cibetky.

2. Který politický okamžik vás formoval? (Kromě sametové revoluce)

Klausovo Sarajevo v zimě 1997. S Filipem Crhákem, později členem skupiny Ztohoven, jsme se náhodou ocitli na demonstraci podporovatelů Václava Klause před sídlem ODS. Fascinovala nás frenetičnost jeho stoupenců. V přestávce mezi provoláváním proklausovských hesel jsme začali nahlas skandovat: „Sparta! Sparta!“ Když se na nás agresivně vrhali Klausovi stoupenci v teplákách a kožených bundách, klekli jsme si na zem a křičeli: „Máme holé ruce!“ A oni od nás odskočili, jako bychom byli nedotknutelní.

3. Jaká je vaše první vzpomínka na politiku?

Když jsem se soudružky učitelky na dějepis na základní škole zeptal, proč je zakázaný skauting. Odpověděla mi, že to byla organizace, do které mohly vstoupit pouze děti bohatých.

4. Kdy a proč jste plakal kvůli politice?

To je vtip? Ale kdybych zažil 21. srpen 1968, asi bych plakal.

5. Které vaše přesvědčení se nesnese se společenskými konvencemi?

Odmítám chodit k volbám. Volit menší zlo je přístup, který láme charaktery. Koncept národního státu chápu jako přežitý. Zastupitelská demokracie je hacknutý systém, který umožnil oligarchizaci státu. Politika a politici usilují pouze o změnu politické strany a k moci se dostávají díky marketingu, ne na základě vize.

6. Kdy jste poprvé pocítil, že jste mocný?

Kokain nešňupu, buldozer jsem nikdy neřídil, zbraní jsem na nikoho nemířil a politickou stranu ani hnutí jsem nevedl. Pravdou je, že jsem ukazováčkem pravé ruky odpálil jaderný výbuch v Krkonoších, ale ani tehdy jsem se necítil mocný.

7. A kdy jste se cítil obzvlášť bezmocný?

Bezmocný jsem se cítil u soudu, kdy mě soudili za výměnu panáčků v semaforech. Ten projekt byl míněn opravdu bezelstně a jako jeden z mála mých projektů změnil náladu a atmosféru míst, kde k instalaci došlo. To, že jsem pak musel do basy, mi nevadilo, ale pocit křivdy a bezmoci ze soudního procesu přetrval dodnes.

8. Kdyby svět za rok skončil, co byste si do té doby dal za úkol?

Být už jen se svojí rodinou, tedy přítelkyní Veronikou a naší dcerou Babetou.

9. Jste raději pro, anebo proti?

Zásadně pro. A když proti, tak jedině s nějakým pro v záloze.

10. Která politická přesvědčení jste hodil přes palubu?

Že existuje lepší a horší politika nebo horší a lepší politická strana. Politika je prostě jen populistická, vulgární, a to zleva doprava. To, že se teď do politických funkcí dere Pavel Novotný, je naprosto přirozený vývoj.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].