Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Trochu půst

Onen muž se dožil sto čtyřiceti let. Zpráva o tom, že vybagrovali jeho hrob při stavbě nějaké té podzemní garáže, minulý týden trochu zapadla. Ale neměla by. Spolu s kosterními pozůstatky tu totiž byl ještě smotek se zlomkem básně. Citujeme: „Copak mi žaludek zpívá? Že není v něm ani slíva. Když vzbudí mě v noci hlady, říkám mu, zůstaneš mladý.“ Experti se domnívají, že báseň chválí účinky půstu. Což potěšilo všechny, kdo věří v blahodárnost hladovění.

Tenhle trend je tady už nějakou dobu, ovšem narážel vždycky na jeden problém. Dnešní člověk se nechce trápit hlady ani ničím jiným. A proto teď nastoupila nová móda. Takzvaný přerušovaný půst, což v podstatě znamená, že člověk nejí, ale jen do příštího jídla. Pak půst přeruší a na další hladovění se posílí vydatným obědem. Nejobvyklejší metoda přerušovaného půstu se jmenuje 16/8, tedy jíst z každého dne jen osm hodin a šestnáct ne, na což stačí vynechat buď snídani, nebo večeři. Anebo je tu metoda 1/1, což znamená jeden den jíst normálně a jeden den vůbec.

Princip přitom zůstává stejný jako u dlouhých půstů. V době, kdy buňky nedostávají energii z jídla, sáhnou do vlastních zásob, přičemž likvidují poškozené a nefunkční části sebe samých. Vlastně recyklují svůj odpad. Aby se tento mechanismus aktivoval, stačí právě oněch šestnáct hodin bez jídla. Hladovějící většinou ani nestihne mít hlad, ovšem zlepšují se parametry jako množství cukru v krvi, krevní tlak, cholesterol, imunita. Nálada se rozjasní a člověku se chce psát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].