Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Vzduch je čistý

Žáci, připravte si vlastivědu. Praotec Čech vystoupal na horu Říp a pravil, tohle je země zaslíbená, mléko, strdí a tak dále. Od té doby ovšem pod Řípem vyrostla rafinerie a dálnice a uhelná elektrárna. A nejen tam, ale taky všude, kde vládl Lech a Pech a všechna ta knížata a vévodové tehdy a nyní. Takže, žáci, nedivte se, že trendem roku 2020 je čistý vzduch.

Vyplývá to z analýzy marketingové agentury Euromonitor. Ano, žáci, tušili jsme to, je to přeci asi tak třetí téma (po plastech a drůbežárnách), na které přijde řada ve sborovně u kávy a cigarety. Motorem takových debat jsou znepokojivá data, například AQI (air quality index), k nalezení třeba na aqicn.org. Víte, že v Karviné je právě teď AQI 280, když přitom všechno nad 300 je kvalifikováno jako „zdravotní hazard“? Pod Řípem v Kralupech mají AQI 152, což je pouze „nezdravé“. Ovšem ještě horší jsou světové megalopole, jako je Bombaj (852) či Peking (391). Následky jsou dostatečně známé: šedá mlha, nemoci dýchacího ústrojí, zvýšený počet úmrtí na rakovinu, infarkt a mrtvici.

Dřív se ovšem špatný vzduch bral jako věc, o které se rozhoduje někde vysoko, mnohem výš, než je Říp. Dnes to spíš vypadá, že každý spotřebitel si může svůj vlastní čistý vzduch sám opatřit a zaplatit. Svědčí o tom také rostoucí prodej čističů vzduchu. Takzvané air purifiers jsou malé přístroje, které proženou vzduch přes důmyslné filtry zvané HEPA. Ty dokážou zadržet i nejmenší prachové částice o velikosti 0,3 mikronů; pro srovnání vlas kněžny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].