Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

V zajetí výjimečnosti

Jaká je příčina naší žalostné reakce na virus

Jak vysvětlit, že některé země zvládly pandemii koronaviru dobře, a jiným se to nepodařilo? Je to složitá otázka, když se však podíváme tam, kde měli největší úspěch, odpovědí je neschopnost.

Tchaj-wan získal za svou koronavirovou strategii zlatou medaili. Má těsné vztahy s pevninskou Čínou, odkud nemoc vyšla a každý rok odtamtud míří na Tchaj-wan tři miliony návštěvníků. Je to hustě osídlená země a veřejná doprava v hlavním městě Tchaj-peji je přeplněná. Přesto v zemi, která má téměř 24 milionů obyvatel, zemřelo pouze sedm lidí. Ve státě New York žije méně lidí a mrtvých napočítal už 33 tisíc.

Ukázalo se, že největší výhodou Tchaj-wanu byla jeho neúspěšná reakce na pandemii SARS v roce 2003. Země se z ní dokázala důkladně poučit. SARS byl respirační virus, méně nakažlivý než covid-19, avšak mnohem zhoubnější. Také SARS vyšel z Číny, jejíž úřady zpackaly počáteční reakci a před okolním světem zadržovaly informace. Tchajwanci byli tehdy nepřipravení a udělali několik chyb. Potom však zcela přepracovali postupy pro přípravu na pandemii. Postarali se, aby měli k dispozici dostatečné zásoby potřebného materiálu. Vytvořili plány pro včasnou, chytrou a agresivní reakci.

Při pandemii covid-19 uspěly mnohé asijské a tichomořské země: Jižní Korea, Vietnam, Singapur, Nový Zéland, Austrálie. Všechny už dříve zasáhl SARS nebo viděly, jaké ekonomické škody může způsobit, a z těchto zkušeností se poučily. Jedinou neasijskou zemí, kterou SARS postihl, byla Kanada a také tam po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].