Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Průzkum bojem

Haló, tady Washington

Amerika zažívá velký experiment, trvá už dobře čtvrt tisíciletí a výsledek stále není známý. I když se dlouho zdálo, že se vlastně původní hypotéza potvrdila.

Experiment se samozřejmě týká způsobu vládnutí. Výchozí otázka zněla: Jsou si lidé schopni vládnout sami? Obejdou se bez údajně nadpřirozenou silou pomazaného nebo nadaného vládce? Mohou se místo toho spolehnout na vlastní kolektivní inteligenci? Dokážou se ukázněně opřít o racionální myšlení a podřídit vlastní temné instinkty předem dohodnutým pravidlům hry? Porazí tak pudy, předsudky, strachy a jiná strašidla, jež nepřetržitě probublávají lidskou duší?

Celá existence americké republiky je v tomto smyslu jedním velkým průzkumem bojem. Výsledek visel párkrát na vlásku a kritici jistě namítnou, že všechno je to spíše teorie než praxe, protože záměr se nikdy netýkal úplně všech obyvatel. Právě spění k ideálu je hnacím motorem celého příběhu. Amerika je dynamická společnost ve stadiu vzniku. Vždycky byla a nejspíš taky bude.

Samotný experiment s lidskou racionalitou to má ale v tuto chvíli pořádně nahnuté.  Spojené státy se řítí do patové situace, kdy jedna nebo možná obě strany rozpolcené společnosti odmítnou za pár týdnů výsledek voleb, tedy základní demokratické instituce. Ameriku nejspíš čekají dlouhé týdny soudních tahanic, politických přestřelek, pouličních demonstrací a střetů, jež nemusí být pouze názorové. Atmosféra by se dala krájet již nyní, a to do hlasování chybí ještě šest týdnů.

Letošní volby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].