Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Malá velká domů

Firma Uniles z holdingu Agrofert vyhrála u státního podniku Lesy ČR zakázku za pět miliard korun na komplexní lesnické práce. Kontrakt potrvá pět let a Agrofert k němu na vysvětlenou dodal, že v podobném smluvním vztahu už existuje nyní. Takže co má být.

Jenže pět miliard je hodně peněz a po letech dohadování o střetu zájmů politika/podnikatele Andreje Babiše mnohé možná přepadne zděšení, že toto už překračuje všechny meze. Překračuje, ale trochu jinak a víc, než se na první pohled zdá.

Zákon o střetu zájmů od roku 2017 říká, že „veřejný funkcionář je povinen zdržet se jednání, při kterém mohou jeho osobní zájmy ovlivnit výkon jeho funkce“. Mezi osobní zájmy řadí zákon mimo jiné „zvýšení majetku“. V dalších paragrafech je pak upřesněno, že politikem „ovládané“ firmy nemají nárok na dotace, zakázky nebo investiční pobídky.

Princip je jasný – kdo rozděluje státní peníze, nemá z nich profitovat. Babiš ale zákon obešel a majetek převedl do svěřenských fondů, které podle svého výkladu neovládá. Veřejné peníze tedy čerpá dál. Ať už přes dotace, kde proti tomu protestuje půlka Evropy, či přes zakázky, jako je ta nová od Lesů ČR.

Soudný člověk musí cítit, že přesně tomu měl zákon předejít. Zatím však není síla, která by tomu zabránila. Unijní audit, který Babišovu praxi v obecné rovině pojmenoval a napadl, se vleče už druhým rokem.

U lesů má navíc střet zájmů jednu specifickou rovinu. Zneužití moci v tomto případě nejspíš není tak triviální, že Babiš zavolá do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].