Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Informace pro Rosatom

ČEZ musel řešit vážný bezpečnostní incident spojený s jaderným tendrem

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš • Autor: ČTK
Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš • Autor: ČTK

Český elektrárenský gigant řeší problém s únikem informací. Ze společnosti ČEZ musel podle informací Respektu letos v létě odejít jeden ze zaměstnanců kvůli podezření, že vynáší podrobnosti o připravovaném jaderném tendru na rozšíření elektrárny Dukovany. Tři nezávislé zdroje Respektu potvrdily, že je předával zástupci ruské společnosti Rosatom, která má o zakázku eminentní zájem.

Schůzky i telefony

S ruským manažerem se dnes už bývalý zaměstnanec polostátního gigantu scházel osobně a udržoval s ním také telefonický kontakt. Oba se měli znát z minulosti. Firma byla o nestandardních kontaktech svého člověka se zástupcem Rosatomu informována v květnu poté, co jeho aktivity monitorovaly zdejší bezpečnostní složky. Jejich součástí bylo, že muž Rosatomu předával informace o průběhu zakázky, které pro něj mohly představovat konkurenční výhodu vůči dalším uchazečům. Jaké konkrétně, to zdroje Respektu neuvádějí.

ČEZ věc vyhodnotil jako zásadní problém: jeden z představitelů vedení měl svému podřízenému sdělit, že vzhledem k jeho počínání již pro něj ve společnosti není místo. Muž ve firmě pracoval delší dobu, a to na úseku, který měl na starosti právě otázky související s jaderným tendrem. Z ČEZ odešel krátce po zmíněném pohovoru, a to po vzájemné dohodě.

„Nemůžeme se vyjadřovat k bezpečnostním otázkám,“ komentoval pro Respekt incident mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Nevyloučil ale, že firma se s jedním ze svých zaměstnanců skutečně před letními prázdninami rozloučila.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].