Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na zdraví

Nespi, budeš malátnej!

Nejlepší věci jsou zadarmo, zpívají Chinaski. Pokud se rozhlédneme po všeobecných preventivních programech, spánek tam zatím nenajdeme. Dát někomu příspěvek na novou peřinu není asi tak cool jako vyfutrovat tlusté střevo kolonoskopem anebo protáhnout prsy mamografem. Jakkoli jsou právě tohle příklady vynikající prevence. A přece, zdravý spánek je bezpečným lékem snad na všechno, co obsahuje desátá verze mezinárodní klasifikace nemocí. A možná proto, že je to tak banální věc, raději si běžíme do lékáren pro další balení vitaminů.

Nespi, budeš malátnej! Zejména mezi zdravotníky oblíbená hláška obvykle poté, co máte za sebou prvních čtyřiadvacet hodin nepřetržité služby. Údajně čtyři hodiny denně spal Napoleon, z toho prý část vestoje.

V dnešní době se pro změnu roztrhl pytel s politiky, kteří se holedbají více než šestnáctihodinovou pracovní dobou. Dívaje se do odborných studií, zajímalo by mě, co asi za takový pracovní den vyrobí. Kaž-
dé dítě školou povinné vám řekne, že ranní vstávání ve vzdělávacích ústavech způsobuje akorát to, že intelektuální potenciál, schopnost koncentrace i paměť jdou přímo úměrně dolů tím spíše, čím časnější je začátek vyučování. I na to jsou studie. Komenský by měl lepší výsledky, kdyby zahájil výuku v deset dopoledne. A Masaryk si správně občas odfrknul na koni a šel brzo spát. To jen na okraj, kdyby vám chtěl jít nějaký hyperaktivní blb příkladem, že spánek je zahálka. Nutno přiznat, že kdysi jsem takovým byl i já.

[pull-quote author=""…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].