Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

V nové perspektivě

Cenu za nejlepší knihu pro děti získala encyklopedie Davida Böhma o Antarktidě, kde je všechno obráceně

Získat Magnesii Literu za knihu pro děti a mládež je vcelku prestižní záležitost. Minulé pondělí by se ale těžko našel někdo, kdo by ji vítězi během ceremoniálu záviděl. „Jestli můžu, rád bych tu cenu věnoval Jáchymovi. To je můj starší syn, který tam se mnou byl, společně s mladším Oliverem. Ta knížka, která je pochopitelně o Antarktidě, je i o tom, jak se dá na svět dívat jinak, jak najít novou perspektivu. Jáchym před měsícem zemřel při nehodě. To on mě učil vidět svět jinak a za to mu děkuju,“ pronesl v Národním divadle David Böhm (38), jemuž cenu vynesla autorská publikace A jako Antarktida – Pohled z druhé strany.

Náhlé a stále čerstvé ztrátě patnáctiletého syna, jehož námořnický deník je součástí oceněné knihy, se o dva dny později nejde vyhnout ani během návštěvy Böhmova ateliéru v Černošicích u Prahy. „Překóduje se celý svět a některé věci najednou vypadají úplně mimo,“ shrnuje svůj aktuální stav před rozdělaným papírovým modelem města, který momentálně se svým letitým parťákem Jiřím Frantou vytváří pro připravovanou knihu o urbanismu od architekta Osamu Okamury. Práce má teď Böhm nad hlavu. Ale zdůrazňuje, že se jí rozhodně nesnaží přehlušit realitu, se kterou nezbývá než se smířit.

„Život si zkrátka jen zčásti můžeme organizovat podle svých přání. Teď se tomu musím vystavit, aby mě to posunulo, kam má,“ uvažuje David Böhm a dodává, že bez pomoci své ženy Jitky a dalších čtyř dětí by to bylo nemyslitelné.

Hlavozem a Bradobyl

Pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].