Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Nevinný Marian Kočner

Slováci nechápou rozsudek, který osvobodil mafiána obžalovaného z vraždy novináře

Když se jednací síní Specializovaného trestního soudu v Pezinku minulý čtvrtek ozvalo z úst předsedkyně senátu, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová „se osvobozují“, vstali rodiče zavražděného novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové z lavice a opustili soud. Na argumenty, které tříčlenný senát vedly k tomu, že shledal lidi obžalované z objednávky vraždy mladého novináře – jeho snoubenka Martina byla před dvěma a půl lety zavražděna jen proto, že byla zrovna doma – nevinnými, už si rodiče nepočkali. „Nerozumíme tomu a doufáme, že spravedlnost ještě přijde,“ popsal pak jejich rozpoložení zkoprnělý Jozef Kuciak, otec zavražděného Jána.

Reakce slovenské veřejnosti jsou podobné: zkoprněla a říká, že rozsudku nerozumí. Hlavní obžalovaný odešel od soudu jako nevinný a nejvyšším odsouzeným v řetězu strůjců vraždy zůstal provozovatel pizzerie a nevýznamný daňový podvodník z Komárna Andruskó, který byl na vraždu prokazatelně někým – podle prokuratury Kočnerem – najat.

Důvěryhodný, nedůvěryhodný…

Za dobu, kdy prokuratura poslala případ k soudům, byli odsouzeni tři lidé: střelec Miroslav Marček, jeho kumpán Tomáš Szabó, který s ním vraždu připravoval a dělal při vraždě řidiče, a Zoltán Andruskó. Ten poslední přivedl policii na stopy vrahů, když se hned po zatčení přiznal a nadiktoval do protokolu, že přijal zakázku na vraždu Jána Kucika a pak i peníze od Aleny Zsuzsové, která vraždu podle jeho slov objednávala pro Mariana Kočnera. Protože sám vraždit nechtěl, najal Szabóa…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].