Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zatopit Křetínskému – a možná vydělat

Nová mobilní aplikace nabízí cestu, jak vzít boj za klima do vlastních rukou

Na emisní povolence – unijní pokutě pro producenty skleníkových plynů – už Jan Palaščák jednou vydělal.

Před čtyřmi lety, kdy Evropská unie ještě nebrala boj za čistší klima tak vážně, měl firmu na přeprodej elektřiny. S proudem se už roky obchodovalo na burzách a Palaščák situaci vyhodnotil tak, že Unie v boji za klima přitvrdí, povolenky zdraží a cena elektřiny poroste. Přesně to se stalo, ale Palaščák stihl koupit elektřinu ve velkém včas a levně. Své firmě Amper Market přihrál nové klienty, třeba státní železniční síť SŽDC, a pak ji prodal konkurenci.

Nyní si dal stranou sto milionů korun na rozjezd nového projektu, který má do hry o povolenky pustit každého, kdo má mobil – a nutkání něco pro klima udělat.

Trojí motivace

„Sám nechápu, že to zatím nikoho nenapadlo,“ říká o svém start upu 37letý podnikatel. Do iPhonu si už lze jeho aplikaci na zkoušku stáhnout, byť obchodovat jde zatím jen nanečisto. Reálné peníze půjde posílat do půl roku. K účtu se připojí platební karta a za poplatek do jednoho procenta přijdou uživateli na účet jeho vlastní povolenky. Později je bude moci – za trochu vyšší poplatek – zas vrátit.

S povolenkami se dnes na evropských burzách obchoduje jako s každou jinou komoditou, třeba s ropou nebo akciemi. Cena se odvíjí od nabídky a poptávky. Kouzlo aplikace má spočívat v tom, že lidé sami svými nákupy začnou zásobu povolenek zmenšovat, což fosilnímu průmyslu zkomplikuje život.

„Sám nechápu, že to zatím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].