Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nenápadná lekce

Až se budou psát české dějiny letošní karantény, svoje místo v nich bezpochyby bude mít fotografie z Lán z období totální izolace Čechů doma a zákazů návštěv i v rámci rodiny. Na snímku je Miloš Zeman a dalších dvanáct lidí. Sedí blízko sebe okolo stolu, a ačkoli mají roušky, pohoštění před nimi dává tušit, že si je nasadili jen kvůli focení.

Legendární fotka nabyla nové aktuálnosti minulý týden, když podal rezignaci na svůj post dosavadní evropský komisař pro mezinárodní obchod, Ir Phil Hogan, kvůli skandálu, který vypukl po jednom zakázaném golfovém setkání. Odehrálo se v polovině srpna, den poté, co Irsko zpřísnilo pravidla v rámci boje proti koronaviru a mimo jiné zapovědělo vnitřní akce pro více než šest lidí. Hogan se zúčastnil slavnostního golfového turnaje, jehož součástí byla i večeře pod jednou střechou pro osmdesát lidí. Hogan navíc přiletěl do Irska z Bruselu a v rozporu s opatřeními irské vlády nenastoupil do čtrnáctidenní karantény.

Když informace o akci pronikly na veřejnost, Hogan nejprve dělal mrtvého brouka a na dotazy irských novinářů týkající se účasti na oné večeři nereagoval. Poté ji přiznal, hájil se ale, že se u svých lidí ujišťoval, že jeho přítomnost bude v souladu se všemi pravidly, a že byl krátce před cestou do Irska negativně testovaný na koronavirus – čímž mimoděk potvrdil neznalost irského nařízení, že negativní test neosvobozuje od povinné karantény. Jakékoli pochybení ze svojí strany Hogan sveřepě odmítal.

Připustil ho až pátý den…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].