Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

To nejlepší, co můžeš udělat

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Na turistickou chatu Doubravka v Železných horách se minulý týden sjely desítky romských studentů středních a vysokých škol. V pořadí už jedenácté vzdělávací setkání s názvem Baruvas – v překladu Rosteme – pro stipendisty programu, který vyhlašuje nezisková organizace Romea, přináší studentům z chudých poměrů finanční vzpruhu 14 tisíc korun ročně. Peníze na pomůcky a dojíždění za studiem studentům pomohou, nejsou však to nejdůležitější. Hlavní pro ně je, že se svými tužbami, občas nejistotou a těžkostmi nejsou sami.

Nadechnout se, nebát a popustit uzdu proudu vědomí. Studentům uspořádal workshop i umělec zabývající se slam poetry Anatol Svahilec. Zkusili si to taky a pak šli v tvůrčím a uměleckém dni vymýšlet vlastní divadlo na večer. Hráli o lásce a nevěře a vymysleli i pohádku s kulisami neonacistické demonstrace.

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Michaelu Mitrašovi z Hranic na Moravě přezdívají kamarádi „náš Obama“. Student práv na Univerzitě Palackého v Olomouci je jedním z nejvýraznějších stipendistů. Usměvavý mládenec s příjemným vystupováním by se rád oblékl do taláru soudce. „Rozhodl jsem se tak už v šesté třídě,“ vzpomíná Michael Mitraš. Při oslavách a setkáních rodiny se často mluvilo o tom, že svět není spravedlivý, rodina vedla debaty, proč někdo dostal nízký trest za vážnou věc a jiný sedí ve vězení nadlouho za něco méně závažného. „Řekl jsem si, že by nebylo špatné tomu všemu rozumět. Tehdy jsem našel svůj sen,“ vzpomíná Michael Mitraš. Pozoroval, jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].